Alergické reakcie na zlato

Každá žena určite pozná ten príjemný pocit, keď si užíva nový šperk. Lenže čo keď sa objaví vyrážka, ktorá svrbí alebo nepríjemný zápal? Ak neviete, o čom je reč, možno práve vy ste medzi tými 60 % populácie, ktorých nič podobné nestretlo. Ak sa však v popise poznávate, pravdepodobne máte alergiu na šperky. Nie je to nič neobvyklé, ale často sú tieto alergie zle diagnostikované.

Možná príčina alergie 

Kde sa alergény skrývajú? Alergia je označením pre celý komplex ochorení, ktoré sa prejavujú mnohými najrôznejšími formami. Všeobecne ide o autoimunitnú reakciu ako prejav kontaktu tela s rozličnými alergénmi. V prípade kontaktných alergií dochádza ku kontaktu alergénu s kožou. Jedným z najčastejších pôvodcov alergií na šperky je nikel. Nikel je spolu s meďou bežne pridávanou prímesou, ktorá inak krehké, mäkké striebro spevňuje a dovoľuje z neho tvarovať šperky. Podľa štatistík trpí alergiou na nikel každý siedmy človek. Kontaktnými alergénmi môžu byť ale aj iné kovy, najmä chróm a kobalt, meď, titán ale tiež latex a i. Často býva za najobávanejší alergén považované striebro, ale nie je tomu tak.

Vznik alergie je predurčený nielen množstvom obsiahnutého niklu, ale najmä tým, koľko niklu sa z daného predmetu uvoľňuje. Preto sa šperky pravidelne testujú na množstvo uvoľňovania niklu, aby alergie nevznikli a šperky boli nezávadné. Najčastejšie môže alergia vzniknúť najmä pri nosení náušníc. Pri prsteňoch či príveskoch alergie tak často nezaznamenávame.

Kobalt, ďalšie nebezpečenstvo pre alergikov, sa zase používa ako prímes do skla, keramiky. Chróm zase do ocele.

Najpoužívanejšie predmety s obsahom niklu:

•    šperky, piercing, bižutéria
•    rámy na okuliare, kovové remienky hodiniek, spony opaskov
•    kovové gombíky, cvočky a kovové ozdoby oblečenia, zapínanie a zipsy
•    nožnice, pinzety, kliešte, natáčky
•    kľúče, mince, dáždniky
•    kľučky dverí, nábytkové kovanie, vodovodné kohútiky
•    príbory, riad, o. i. aj špirála rýchlovarnej kanvice

Ako rozpoznať alergiu na kovy

Dôležitý je klinický obraz choroby. Jednoznačne ju však preukážu epikutánne testy (na telo sa umiestnia náplasti s alergizujúcou látkou a hodnotí sa miera alergickej reakcie na tele). Alergia na kovy sa ohlasuje rôzne. Pripomeňme vyrážku, ktorá svrbí, červené miesta, kde sa šperk dotýkal pokožky alebo ekzémy, hnisanie ušných dierok, mokvajúce opuchy, hrubú, popraskanú kožu, ale tiež celkovú únavu. Prejavy môžu byť rôzne silné a nie je neobvyklé, že sa začnú prejavovať až v pokročilejšom veku alebo dokonca pri šperkoch, ktoré boli predtým bezproblémové.

Správna liečba? Neexistuje!

Alergia ako taká je vrodená, ale na jej prepuknutí sa podieľa aj vplyv prostredia, a najmä kontakt s daným kovom. Môžete liečiť spravidla len jej symptómy a preventívne predchádzať vzniku. Liečba príznakov alergie pozostáva z lokálnej kortikoidnej liečby, v ťažších prípadoch sa užívajú antihistaminiká alebo protizápalové masti. Vhodné je tiež vyhýbať sa pobytu na priamom slnku. Najčastejšou chybou je umývanie a upratovanie bez toho, aby ste si dali dolu šperky, najmä prstene. Pod nimi totiž často uviaznu zvyšky mydla alebo čistiacich prostriedkov, ktoré rozpustia ochrannú vrstvu pokožky a nikel tak pôsobí na nechránenú kožu. Rovnaký efekt má potenie, pretože agresívne soli v pote tiež narušujú ochrannú vrstvičku – preto nie je vhodné so svojimi ozdobami športovať. Preukázanú alergiu nemožno vyliečiť!

Ako je na tom striebro a zlato?

Pri striebre je treba vyberať šperky označené výhradne symbolom 925, ktorým sa puncuje sterling striebra, na ktorého tvrdenie nie je spravidla používaný nikel. Stopercentne bezpečné sú potom ródiované strieborné skvosty, ktoré sú hypoalergénne a odolnejšie proti oderu.

V prípade zlatých šperkov by sa alergia nemala prejaviť vôbec. Z hľadiska alergie je pre vás teda najbezpečnejšou voľbou. Iné je to ale pri bielom zlate. Pri výrobe týchto šperkov sa na získanie strieborného vzhľadu často používa práve alergénny nikel. Preto je vhodné zvoliť šperky zo žltého zlata.

Pre alergikov je vhodná aj chirurgická oceľ, ktorá je v súčasnosti veľmi obľúbenou náhradou striebra. Ak sa do šperku nebojíte investovať, potom alergikov určite nesklame platina a titán.

Návod na prekabátenie alergie

Mnoho ľudí, citlivých na kovy, sa vyhýba šperkom všeobecne. Nie je to však nutné. Je možné zvoliť tie, v ktorých zložení nikel nie je. Ostatné si môžete nechať pokovovať ródiom, ktoré nie je alergénom. Riešením tiež môže byť pretieranie kovových šperkov, remienkov a gombíkov bezfarebným lakom na nechty, aby medzi alergénom a kožou bola ochranná vrstvička. Spony opaskov a väčšie kusy sa potom môžu podlepiť náplasťou alebo priehľadnou lepenkou.

A ako ste na tom s alergiou na kovy vy? Máte skúsenosti s nejakým obzvlášť rozsiahlym prejavom? Siahnete pri výbere nového šperku skôr po ródiovanom striebre, alebo je materiál pre vás nedôležité kritérium? Napíšte nám do komentárov svoj názor.

 

Nebyl nalezen žádný komentář