Biele zlato

Zlaté šperky majú typickú hrejivú žltú farbu. Žltý odtieň však nie je jediný odtieň, ktorý zlato ponúka. Žltá farba typická pre rýdze zlato sa pri výrobe šperkov využíva v kombinácii s rôznymi kovmi, ktoré nielen zvyšujú jeho pevnosť, ale tiež ovplyvňujú odtieň zlata.

Biele zlato je zliatinou zlata s kovmi, ktoré jeho pôvodnú žltú farbu zosvetľujú. Kľúčovými bieliacimi zložkami sú nikel a paládium, prípadne mangán. Doplnkovo sa do bieleho zlata pridáva tiež ródium, zinok a meď.

Rýdzosť bieleho zlata

Rovnako ako v prípade žltého zlata, aj pri bielom zlate definujeme rýdzosť pomocou karátov. 24 karátov má rýdze zlato. V šperkárstve má biele zlato najčastejšie 14 karátov (58,5 % zlata).

Používa sa aj zlato 18 karátové (75 % zlata). Stretávame sa potom napríklad s týmito variantmi:

  •  Biele zlato s obsahom niklu, medi, zinku a mangánu (14K) – má bielosivú farbu len s jemným žltým nádychom. Zliatina je veľmi tvrdá, čo sa oceňuje napríklad pri šperkárskej výrobě prsteňov.
  •  Biele zlato s obsahom niklu, medi a zinku (14K) – žltý nádych je jasnejší, oproti predchádzajúcemu variantu je táto zliatina mäkšia.
  •  Biele zlato s obsahom paládia a striebra (14K) – belostná farba má len slabý žltý nádych. Zliatina je dosť mäkká, to sa využíva pri výrobe niektorých častí šperkov (napr. obruby).
  •  Biele zlato s obsahom niklu, medi a zinku (18K) – má atraktívnu belostnú farbu s jemným modravo sivým nádychom. Ide o najtvrdšiu zliatinu zlata používanú pri výrobe šperkov. Práve tento typ zlata sa najčastejšie využíva na výrobu zásnubných prsteňov.

 

Výroba bieleho zlata
Výroba bieleho zlata

Biele zlato a šperky

Biele zlato sa v šperkárstve objavilo začiatkom 20. storočia, najprv sa však používalo skôr v hodinových strojčekoch. Tvrdšie a pevnejšie zliatiny bieleho zlata sa objavili až neskôr. Dnes sa pre svoju žiarivú belostnú farbu s obľubou uplatňujú napríklad v podobe spomínaných zásnubných prsteňov. Do bieleho zlata sa často zasadzujú diamanty, aby vynikla ich trblietavá krása.

Zásnubné prstene z bieleho zlata s briliantmi
Zásnubné prstene z bieleho zlata s briliantmi

 

Biele zlato poskytuje vysoký dlhodobý lesk. Môže hrať v odtieňoch svetlo žltej, jemne hnedej či nežne ružovej farby. Tieto pôvodné odtiene sa často prekrývajú žiarivo belostnou vrstvou ródia. Ródiové pokovovanie sa potom v praxi často zamieňa za samotnú farbu bieleho zlata, aj keď tomu tak v skutočnosti nie je.

 

Nebyl nalezen žádný komentář