História a význam snubných prsteňov

Snubné prstene dnes pre väčšinu z nás patrí k neodmysliteľnej súčasti svadby. Zamysleli ste sa ale niekedy nad tým, prečo tomu tak vlastne je a kde má táto tradícia svoj počiatok?

Kde to všetko začalo?

Pôvod svadobných prstienkov siaha až do starovekého Egypta. Ženy dostávali rôzne krúžky na počesť uzavretie sobáša. Vyrábali sa ale z materiálov, ktoré dlho nevydržali – napríklad z kože alebo slonoviny.

Neskôr si túto tradíciu osvojili Rimania, avšak význam prsteňa „ľahko“ pozmenili. Skôr než symbol svojej lásky k žene, mal prstienok značiť, že je žena v jeho vlastníctve. Za čias Rimanov sa tiež začali prstene vyrábať z pevnejších materiálov, najčastejšie zo železa. Malo to značiť silu a stálosť ich vzťahu.

Neskôr začali Rimania vyrábať tiež snubné prstene zo striebra a zo zlata. Nedávali sa ale pri oltári, dával ho muž žene, keď ju prenášal cez prah ich nového domu.
Verí sa, že tradícia nosenie snubného prsteňa na ľavom prstenníku vznikla práve za doby Rimanov, ktorí verili, že týmto prstom prechádza žila „vena amoris“, ktorá vedie priamo do srdca. Hovorí sa tiež, že to boli práve oni, kto začal prvýkrát do svojich šperkov vyrývať rôzne nápisy a značky.

Začarovaný kruh

Prečo je symbolom ženatých mužov a vydatých žien práve prsteň a nie iný šperk? Svoju úlohu tu zohráva jeho tvar, teda kruh, ktorý nemá žiadny koniec ani začiatok a tým symbolizuje nekonečnej puto lásky medzi mužom a ženou.

Snubný prsteň ako povinnosť

Okolo roku 860 n. L. Vyhlásil pápež Mikuláš I. snubné prstene ako povinnú súčasť svadobného ceremoniálu. V tej dobe bolo nosenie snubných prsteňov len ženskou záležitosťou.
Snubné prstene pre mužov sa začali stávať zvykom až počas 2. svetovej vojny, kedy muži začali nosiť snubný prsteň ako pripomienku na ich rodinu a predovšetkým manželku, ktorá na nich doma čaká.

Obdobie neobmedzených možností

V dnešnej dobe máme pri výbere snubných prsteňov v podstate neobmedzené možnosti. Medzi tie najčastejšie volené materiály patrí žlté, biele a ružové zlato, striebro, chirurgická oceľ či titán. Výnimkou však nie je ani kombinácia rôznych farieb zlata či materiálov. Ženy si dnes často nechávajú svoje snubné prstienky ozdobiť drahými kameňmi ako sú napríklad nádherné diamanty či zirkónmi

Výroba snubných prsteňov na zákazku

Ak máte nejaké netradičné prianie alebo svoju vlastnú predstavu, ako by mal práve ten váš snubný prstienok vyzerať,
radi vám ho vyrobí presne podľa vašej predstavy.

>>Kontaktujte nás<<

Nebyl nalezen žádný komentář