Magické perly s liečivou silou

9 minút čítania.

Perla je prekrásny drahokam, ktorý je opradený mnohými legendami a mýtmi. Ako duchovný symbol nájdete perlu snáď v každom náboženstve. Od pradávna je perla stelesnením moci, šťastia a múdrosti. Býva im tiež často prisudzovaná magická moc i liečivá sila. Názor na to, čo perly prinášajú, sa medzi ľuďmi síce rôzni, všetci sa však zhodnú na tom, že keď perly darujete, obdarovanej osobe budú prinášať šťastie.

Legendy o perlách

Podľa starých perzkých legiend sú údajne perly slzami bohov. Keď boh uronil slzu, spadla do hlbín mora a potom, keď bola polepená ulitami mäkkýšov, sa premenila na jedinečný oslnivý šperk. Staré indické legendy zase vravia, že perly nie sú ničím iným než mesačnou rosou, ktorá sa vo vnútri ulít pomocou božskej sily premenila na perlu. Zaujímavým faktom je, že najstaršie zmienky o perlách nájdeme už v čínskom písomníctve, najstarší záznam pochádza z roku 2206 pred n. l.

Perla a jej vlastnosti

Hovoríte si, prečo nosiť zrovna perlu a nie iný drahokam? Odpoveď je jednoduchá. Perla vám bude slúžiť ako osobný ochranný amulet. Posilní vašu intuíciu a vôľu dosiahnuť vytýčené ciele. Údajne má aj veľmi silné liečivé účinky. Napríklad mierni bolesti a má pozitívny vplyv na zažívacie ústrojenstvo. Ideálne sú pre ľudí, ktorí sú narodení v znamení Blížencov, Raka, Váh, Kozorožca a Rýb. Sú spojené so štvrtou srdečnou a šiestou čelnou čakrou. Štvrtá čakra má do nášho života prinášať celistvosť a pomáhať nám liečiť sa cez dávanie lásky. Šiesta čakra naproti tomu ovplyvňuje bystrosť rozumu, sebavedomie, tvorivú energiu a silu predstavivosti.

Ako perly vznikajú?

Perly vznikajú vo vnútri perlorodky a vytvárajú doslova zázrak prírody. Utvárajú sa vo vnútri mäkkýšov, ktorých plášť vylučuje sekrét, z ktorého vzniká perleť. Najkrajšie perly vznikajú od mäkkýšov, ktoré majú ulity vystlané farebnou perleťou. Každá perla je výnimočná svojím zafarbením, tvarom i veľkosťou. Teda aj každý šperk s perlou bude jedinečný a ťažko budete hľadať ženu s úplne totožným, touto vlastnosťou perla vysoko vyniká nad ostatnými drahokamami. Aká je pravdepodobnosť, že sa vám podarí objaviť prírodnú perlu? Bohužiaľ len veľmi malá, na jednu až dve perly pripadá približne 10 000 ustríc. Pravé prírodné perly sú preto veľmi drahé.

Z toho dôvodu sa väčšina perál pestuje v špecializovaných farmách.

Pestovanie perál

Moderné farmy na chov perál sa obyčajne rozlišujú na sladkovodné či morské. Perlorodky sú najprv umiestnené do kontejnerov a vo veku dvoch až troch rokov sú do nich vpravené drobné perleťové guľôčky, ktoré dorastajú v pobrežných vodách alebo sladkovodných hlbinách. Tam sú opäť umiestnené v drôtených či iných kontejneroch. Ich kontrolou sa zaoberajú špecializovaní potápači, ktorí ich zásobujú planktónom a dostatkom kŕmenia. Po približne trinástich mesiacoch sa z perlorodiek perly vyberajú.

Ako perly delíme?

Podľa základného delenia rozlišujeme perly sladkovodné a morské.

Morské perly

Tie najcennejšie a zároveň tiež najdrahšie perly pochádzajú z Južných morí, pestujú sa hlavne v Austrálii, Barme či Indonézii. Stretnúť sa s nimi možno vo svetlých farbách, ako je napríklad biela, strieborná a zlatá. Tieto perly majú veľmi hrubú vrstvu perlete, ktorou sa môžu pochváliť aj tahitské perly. Tie tahitské sú však oveľa častejšie ponúkané v tmavších farbách. Ďalšie známe morské perly sú perly Akoya a Marbe.

Sladkovodné perly

Sladkovodné perly, čiže riečne perly, vynikajú svojím leskom a dokonalosťou tvaru. Výhodou je tiež najmä ich dostupná cena.

Hodnotiace kritériá perál

Perlu môžete vyberať podľa jej typu, perlete, tvaru, povrchu, veľkosti, lesku a farby. Všetky tieto vlastnosti perál sa odrážajú aj vo výslednej cene.

Perleť

Pri výbere perál je vhodné zamerať sa na množstvo perlete. Perly vznikajú vo vnútri živého organizmu. Ak je v tele mäkkýša neznáme teleso, začne perleť vylučovať. A práve hrúbka perleti významne rozhoduje o cene.

Tvar

Tipli by ste si, aký tvar perál je najžiadanejší a najdrahší? Bez dlhého premýšľania možno povedať, že samozrejme tvar guľatý. Ale vďaka tomu, že tento skvost je výtvorom prírody, je možné stretnúť sa aj s tvarom kvapky, gombíka alebo oválu. Guľaté perly sú vhodné pre perlový náhrdelník, zatiaľ čo kvapkovitá perla sa skvelo vyníma ako prívesok na zlatej retiazke.

Povrch a veľkosť

Povrch perly samozrejme musí byť čo najviac dokonalý, a to nech už ide o malý či veľký drahokam. Nie vždy je však pravidlom, že čím väčšia perla, tým tiež drahšia. Niektoré typy perál, ako sú tie z Južných morí a tahitské, sa najčastejšie vyskytujú vo veľkosti 10 mm a viac, preto je naopak vzácnosťou nájsť perlu menšiu. Menšie perly sú vsadzované do prsteňov, zatiaľ čo väčšie zdobia náhrdelníky.

Farebná rozmanitosť perál

Sladkovodné perly bývajú zafarbené do krásnych nežných tónov bielej, striebornej, ružovej a smotanovej. Stretnúť sa je možné ale aj s tmavšími tónmi, ako napríklad fialová. Farbu perly ovplyvňuje prostredie, respektíve uloženie priamo v ustrici či lastúre. Najžiadanejšie sú perly biele s jemne ružovým nádychom. Na krku sa však dokonale vynímajú aj perly broskyňovej farby.

Krásna je tiež kombinácia perál s bielym zlatom a diamantami.

Perlové šperky

Existuje šperk, ktorý nestráca na svojej kráse ani po desiatkach rokoch? Šperk, ktorý je taký klasický, že naň nedali dopustiť už generácie našich babičiek? Rozhodne áno. Odpoveďou sú šperky s perlou, ktoré sú ozdobou žien dodnes. Dôvodom je ich elegancia i nežné farby, ktoré začínajú od snehovo bielej, cez broskyňovú až po levanduľovú. V obľube sú ale tiež čierne perly, ktoré sú symbolom luxusu. Perly sú krásne samy o sebe, ale stačí ich zasadiť do šperku a krása sa priamo násobí.

Perlové šperky s briliantmi

Nie nadarmo sú brilianty nedeliteľnou súčasťou šperkov, ich krása totiž lepšie než čokoľvek iné dokáže vyjadriť krásu ženy. Rovnako tak je tomu aj pri perlách, ktorým sa vďaka ich elegantnému a nadčasovému vzhľadu len tak niečo nevyrovná. A spojením dokonale trblietavých briliantov a elegantných perál vznikli šperky, ktoré berú dych a sú dokonalým darčekom pre každú ženu.

Perly slušia i deťom

Perly dokresľujú pôvab detskej tváričky a podčiarkujú jemné rysy. Zlaté náušničky a prívesky s perlami sú neodolateľné, pozrite sa sami.

Ako sa starať o perly

Zásady starostlivosti o perlové šperky sú podobné ako pri tých zlatých.

  1. Pozor na umývacie a čistiace prostriedky, ale tiež kozmetiku či parfumy.
  2. Odložte si perlové šperky pri umývaní alebo sprchovaní.
  3. Nenoste perlové šperky pri športovaní a ťažkých prácach.
Nebyl nalezen žádný komentář