Modrý zafír: kameň múdrosti, pravdy a intuície

sperky s modrým safírom

8 minút čítania.

Modrý zafír je symbolom neba. Starí Peršania verili, že Zem spočíva na obrovskom zafíre a nebo je jeho odrazom. Samotný názov kameňa pochádza z gréckeho slova sappheiros, ktoré je odvodené od hebrejského Sappire čiže modrý. Z hľadiska astrológie patrí zafír planéte Saturn. Je kameňom mesiaca september a spája sa so znamením Panny a Býka.

Modrý zafír a jeho vlastnosti

Verí sa, že svojmu nositeľovi prináša silu, česť a večný život. Od stredoveku sa zafíru pripisovali najvyššie duchovné hodnoty, ako múdrosť, úprimnosť či vernosť. Od 6. storočia skrášľoval prstene kardinálov, aby im pomohol očistiť srdce a posilniť vieru v Boha.

Na cestách sprevádzal pútnikov ako ochrana pred zlými duchmi.

Symbolika modrého zafíru

Ako symbol múdrosti, pravdy a duchovnej čistoty býval tiež mnohokrát súčasťou kráľovských klenotov. Nechýba ani na svätováclavských korunovačných klenotoch, konkrétne je umiestnený na korune a jablku.

Tretie oko – 6. čakra

Podľa hinduistických systémov je modrý zafír tiež symbolom šiestej čakry, ktorá súvisí s intelektuálnymi schopnosťami a s tzv. tretím okom, teda šiestym zmyslom či intuíciou.

prstn a prívesok s modrým zafírom

Modrý zafír je druhý najtvrdší drahokam na svete

Zafír je mimoriadne tvrdý kameň, po diamante je druhým najtvrdším drahokamom na svete. Spoločne s diamantmi a rubínmi sa radí medzi najcennejšie a najvzácnejšie drahé kamene. Rovnako ako rubín patrí zafír medzi korundy, monokryštály oxidu hlinitého.

Rôzne farebné odtiene zafíru má potom na svedomí obsah ďalších kovov, pri modrej je to železo a titán. Na zdôraznenie modrej farby sa niekedy kamene upravujú tepelným ohrevom až na 1800° C. Najviac sa cení intenzívna modrá s krémovým nádychom, nie však príliš tmavá.

Najkrajšími farbami sa vyznačujú zafíry kašmírske, cejlónske či srílanské. Okrem modrých zafírov sú najcennejšie zafíry padparadža, ktorých farba je lososovo červená. Veľmi obľúbené sú tiež ružové zafíry, ktorých farba je spôsobená prímesou chrómu.

Šperky s modrým zafírom

šperky s modrým zafírom

Vďaka spojeniu s múdrosťou a intelektom sa šperky s modrým zafírom často darujú pri promóciách či maturite. Vzhľadom na ďalšie pripisované vlastnosti, ako je úprimnosť či vernosť sú modré zafíry považované tiež za ochrancov lásky. Hodia sa teda tiež na príležitosti s láskou spojené, ako sú zásnuby či svadobné výročie.

Zásnubný prsteň s modrým zafírom

Najznámejším zásnubným prsteňom s modrým zafírom je určite ten, ktorý venoval princ Charles princeznej Diane. Dnes tento prsteň nosí vojvodkyňa Kate, ktorá ho dostala tiež pri príležitosti zásnub. Zaujímavé je, že si tento prsteň najprv vzal na pamiatku princ Harry, ale neskôr ho dal princovi Williamovi s tým, že by ho mala nosiť budúca kráľovná Anglicka. Prsteň vraj dokonca putoval 3 týždne v batohu pri dobrodružnej ceste Afrikou, kde princ požiadal Kate o ruku. Vďaka tomuto výnimočnému prsteňu patria zásnubné prstene s modrým zafírom medzi najvyhľadávanejšie.

Prezrite si celú kolekciu šperkov s modrým zafírom od Danfil.

 

2 komentáre