Najznámejšie diamanty sveta

Diamanty snáď odjakživa fascinovali ženy na celom svete. Ich dokonalý lesk a zdanlivá krehkosť jednoducho priťahujú zrak. V dejinách existujú diamanty, ktoré si získali väčšiu pozornosť, než tie ostatné. Diamanty, ktoré rozprávajú výnimočný príbeh, diamanty, ktorých tajomstvo vám poodhalíme.

Hope, diamant nádeje

Diamant, označovaný názvom Hope, sa zapísal do dejín nielen svojou krásou, ale tiež tajomnými príbehmi, ktoré sú s týmto jedinečným modrofialovým kameňom spojované. Výnimočný kameň, ktorý vystriedal celý rad majiteľov a stal sa tiež súčasťou francúzskych korunovačných klenotov, sa teraz nachádza v Národnom prírodovedeckom múzeu vo Washingtone. Hodnota diamantu je odhadovaná na neuveriteľných 250 miliónov dolárov. Hope je neodmysliteľne spojený tiež so svetom filmov, stal sa inšpiráciou pre diamant známy ako Srdce oceánu z filmu Titanik.

Výhra, alebo prekliatie?

Nájde sa asi len málokto, kto by rád nevlastnil tento dokonalý drahý kameň. Prinesie však jeho majiteľovi šťastie? O opaku svedčí povera, podľa ktorej so sebou nosí diamant Hope prekliatie. Základ tejto povery sa ukrýva pod menami a osudmi jeho slávnych majiteľov. Mária Antoinetta bola popravená, turecký sultán Abdulhamid I. bol zvrhnutý a mediálny magnát Edward Pelham-Clinton-Hope, po ktorom je diamant pomenovaný, trpel duševnou poruchou. Bol alebo nebol diamant Hope príčinou ich nešťastných osudov? To necháme na vás. Hovorí sa však, že v okamihu, keď bol diamant nezištne venovaný Smithsonovmu inštitútu, kliatba bola navždy zrušená. A teraz sa naň môžete ísť bez obáv pozrieť aj vy.

Cullinan, najväčší drahokam sveta

Dokážete si predstaviť diamant veľký ako grapefruit? Že nie? Zoznámte sa s Cullinanom, ktorý bol nájdený v roku 1906 v Južnej Afrike. Hmotnosť diamantu v surovom stave sa rovnala dych berúcim 3106 karátom. Najväčší diamant sveta však už bohužiaľ neuvidíte, pretože bol rozdelený na 106 menších drahých kameňov. Dva z nich sa však dočkali obrovskej slávy, vďaka tomu, že sa stali súčasťou britských korunovačných klenotov. Ich pomenovanie je tiež vskutku kráľovské, volajú sa Cullinan I. a Cullinan II.

De Beers Millenium Star, najkrajší diamant sveta

Zrkadlo, zrkadlo, povedz mi, kto je v tejto zemi zo všetkých diamantov najkrajší? Kladnej odpovede od zrkadla by sa asi dočkal diamant De Beers Millenium Star, ktorý bol nájdený v 80. rokoch v Kongu. Len jeho vytvarovanie do súčasného stavu zabralo neuveriteľné 3 roky, diamant sa môže pochváliť 203 karátmi. A jeho cena? Podľa znalcov nevyčísliteľná

Nebyl nalezen žádný komentář