Olivín prepája myseľ a telo

prsteň s olivínom danfil

7 minút čítania.

Olivín, viac známy ako peridot, je drahokam typický svojou olivovo zelenou farbou. Podľa množstva železa sa jeho farba môže meniť od žltej až po hnedú. Je kameňom mesiaca augusta a je mu pripisovaná magická moc.

Olivín a jeho liečivé vlastnosti

Olivín je ochranný kameň, ktorý prináša poznanie. V minulosti bol obľúbený u milencov ako kameň lásky, najmä pre svoje údajné účinky v zlepšovaní medziľudských vzťahov a manželstva. Pomáha upokojovať a tiež dokáže tíšiť smútok. Posilňuje funkciu srdca a látkovú výmenu, tým udržuje rovnováhu organizmu. Tiež má afrodiziakálne účinky. Je spojený so 4. srdcovou čakrou, ktorá sa nachádza uprostred hrudníka. Predstavuje emočnú rovnováhu, prepojenie mysli a tela a zdroj energie pre ľudské telo. Najlepšie sa hodí pre narodených v znamení Rýb, Leva a Panny.

prsteň olivín fashion

História

Jeho názov je odvodený z arabčiny, zo slova faridat, čo v preklade znamená drahokam. Olivín nájdete na šperkoch faraónov i na mnohých cirkevných cenných predmetoch. Historicky najstaršie olivíny pochádzajú z ostrova Topasos v Červenom mori. Preto tento kameň starí Gréci a Rimania nazývali topasios. Dnes má ostrov názov Zabargad a je okrem iného obľúbeným miestom potápačov. V Česku boli olivíny nájdené na Turnovsku, v oblasti Kozákova, a v Českom stredohorí.

Najdrahšie olivíny na svete

Najväčšie vybrúsené olivíny majú 100 a viac karátov, teda 20 gramov a viac. Najväčší známy olivín je v zbierke Smithsonovho inštitútu vo Washingtone a váži údajne 62 gramov (310 ct) a pochádza práve z egyptského ostrova Zabargad v Červenom mori.

Kvalita olivínov

Na stupnici tvrdosti má 6,5 – 7 z 10 (10 je najvyššia tvrdosť). Jeho farba sa mení podľa podielu horčíka a železa. Hlavne podiel železa ovplyvňuje jeho zelenú farbu. Olivín má najčastejšie žltozelenú farbu, ale môže byť aj viac žltý alebo až hnedý. Na šperkoch majú často olivíny smaragdový alebo oválny výbrus.

prirodní peridot olivín

Šperky s olivínom

Olivín bol odjakživa ochranným amuletom, ktorý sa nosil pri sebe. Ak žena nosí šperk s olivínom, potom ide o veľmi odvážnu osobnosť, ktorá má rada prírodu, zastáva úlohu ochrankyne, zvláda byť úspešná v zamestnaní a zároveň byť skvelou partnerkou, manželkou a mamičkou.

fashion zlatý prsteň s olivínom
605 €
zlatý dámský prsteň s olivínom
890 €

 

Prezrite si celú kolekciu farebných šperkov Colored Gemstones od Danfil.

 

Nebyl nalezen žádný komentář