Rubín, kámeň lásky a vášne

zlaté moderné rubínové šperky

⌚ 5 minút čítania.

Rubíny sú kráľovské drahokamy, ktoré vynikajú svojou sýto červenou farbou. Červená farba v nás prebúdza najintenzívnejšie emócie, ako je vášeň alebo láska a posilňuje našu životnú vitalitu. Rubíny boli vždy veľmi obľúbené medzi kráľovskými rodinami, a preto zdobia aj české korunovačné klenoty. V starovekej reči sanskrt je rubín nazývaný „ratnaraj“, čo znamená kráľ všetkých drahokamov.

Rubín a jeho liečivé vlastnosti

Rubín je skvelý ochranný kameň, ktorý dodáva životnú energiu a rovnováhu. Zvyšuje motiváciu, prebúdza v nás silné emócie, ako je láska a vášeň. Rubín dokáže odstrániť z cesty zlosť a všetko negatívne. Má liečivé účinky najmä na srdce a obehový systém. Z tela pomáha vylučovať jedovaté látky a pomáha zlepšovať zrak. Najlepšie pôsobí na narodených v znamení Barana, Raka, Leva, Škorpióna a Ryby. Ako mesačnému kameňu mu bol priradený júl.

prírodné rubíny

Odkiaľ rubíny pochádzajú?

Historicky najstaršie rubíny pochádzajú z Cejlónu, tieto srílanské rubíny majú malinovú farbu. Neskôr sa na trhu objavili rubíny z Barmy, Thajska a Kambodže. Sýto červené rubíny „holubičia krv“ pochádzajú z Barmy, preto sú barmské rubíny obvykle najkvalitnejšie.

Čistý rubín môže byť cennejší než diamant

Na rubínoch posudzujeme, rovnako ako na diamantoch, ich čistotu. Len veľmi vzácne je možné nájsť rubíny bez rôznych prasklín a trhliniek. Čisté kamene s vyšším počtom karátov sú veľmi vzácne, preto ich cena môže byť vyššia než cena rovnako veľkého diamantu. Malé inklúzie (kazy) v rubínoch sa nazývajú ihličky, tie znižujú kvalitu a teda aj cenu kameňa. Je však známe, že niektoré inklúzie vytvárajú zaujímavé obrazce, ktoré môžu hodnotu kameňa naopak niekoľkonásobne zvýšiť.

Najdrahší rubín na svete

Najdrahší rubín na svete je Sunrise Ruby, ktorý má váhu 25,6 ct teda takmer 5,1 g. Tento kameň bol zasadený do prsteňa Cartier spolu s dvomi diamantami a v roku 2015 bol na aukcii v Sotheby vydražený za 30 miliónov amerických dolárov.

Kvalita rubínov

Kvalitu rubínov odhalí najmä farba

Ich cenu určuje prevažne sýtosť zafarbenia, farby rubínov prechádzajú od oranžovo-červenej až po ružovú s nádychom do fialova. Najjasnejšie sýto červené rubíny nazývané „holubičia krv“ sú najcennejšie. Rubín nesmie byť príliš tmavý, pretože tak by strácal svoj lesk.

Svetlo ružový rubín je považovaný za iný druh korundu a to za ružový zafír. Aj keď v niektorých krajinách, ako je Srí Lanka, bol ružový zafír vždy klasifikovaný ako rubín. Na červenom zafarbení rubína sa podieľa prevažne chróm, ktorý spolu s korundom tvoria tento drahokam. Rubíny sú spolu so zafírmi, smaragdami a samozrejme diamantami najvzácnejšími drahými kameňmi.

Srdce z rubínu

Menšie rubíny bývajú najčastejšie vybrúsené do oválneho a cushion tvaru (vankúšik). Častý je tiež briliantový, čiže guľatý výbrus. Ostatné výbrusy ako triangel, srdce alebo emerald sú častejšie na väčších kameňoch.

rubínové šperky

Rubínové šperky

Šperky s rubínmi sú neprehliadnuteľné a pôsobia veľmi luxusne. Sú spájané s bohatstvom a prosperitou ako samotný rubín. Hodia sa tak na mimoriadne udalosti. Ženy s rubínovými šperkami vynikajú svojou krásou a odvahou.

Na využitie liečebných účinkov rubína sa odporúča nosiť na srdci alebo na prste. Preto môže byť ideálnou voľbou decentný zlatý prívesok s rubínom, náušnice s rubínom lebo očarujúci rubínový prsteň.

Nebyl nalezen žádný komentář