Tie najvhodnejšie príležitosti na darovanie šperku

Dar je niečo cenné alebo žiaduce, čo sa prostredníctvom darovania dobrovoľne prevádza z majetku darcu do vlastníctva obdarovaného, a to bez protihodnoty (napríklad zaplatenia). Tak takto by mohla znieť odborná definícia. Z hľadiska menej odborného ide o určitý druh láskavosti, ktorý pri vhodnej voľbe môže vyjadriť viac než slová. Ak volíme originálny darček, potom musíme obdarovaného dobre poznať, alebo mať schopnosť sa do jeho situácie a záľub vcítiť. Potom sa nám ale môže podariť, že povýšime obdarovanie na umenie, že aj najmenšia maličkosť bude mať pre obdarovaného mnohonásobnú nevyčísliteľnú hodnotu.

Zmyslom darčeka nie je ušetriť obdarovanému peniaze či cestu do obchodu, ale venovať mu niečo nad rámec všedného dňa. A čo je viac nad rámec všedného dňa než vkusný šperk.

Slovo šperky v nás hneď vzbudí predstavu cenných predmetov z drahých kovov a kameňov slúžiacich na ozdobu šiat či tela. V minulosti sa tak označovala ozdoba vôbec. Sloveso šperkovať (dnes už zastarané) vyjadrovalo zdobenie, krášlenie, ovešiavanie čačkami, v prenesenom slova zmysle aj okrasnými slovami. Najlepšia kombinácia je teda šperkom ošperkovať svojich milovaných a blízkych a dať im tak najavo, akí sú pre vás vzácni.

Je mnoho príležitostí, kedy môžeme šperk darovať. Vymenujeme si teraz tie najvhodnejšie z nich.

Narodeniny

Často sa stretávame s darovaním šperkov v prípade významných jubileí, napríklad v prípade pätnástych alebo osemnástych narodenín (z dievčat sa stávajú dámy), pri výročiach „s päťkou na konci“ alebo pri „guľatých“ výročiach. Ale žiadne pravidlo, že by ste nemali obdarovávať šperkom aj pri iných narodeninách, neexistuje. Čo tak napríklad vkusnénáušnice alebo nápaditý prívesok?

Vianoce

Tento sviatok priamo zvádza na obdarovanie šperkom. Čo tak zabaliť prstienok do malej škatuľky, tú zabaliť do väčšej a tú do väčšej a tak ďalej? Je to veľmi originálne a hravé riešenie. Po rozbalení škatuľky budú Vianoce skutočne šťastné a veselé. Inšpirujte sa vianočnými a zimnými motívmi a darujte napríklad prívesok v tvare snehovej vločky.

Valentín

Valentín je oslavou lásky – chce to teda niečo skutočne romantické. Je nutné podotknúť, že kniha poteší intelektuálku a milovníčku literatúry, ale romantickú dušu nie. Vhodne zvolený šperk poteší rozhodne obidve. Sviatok zamilovaných je ideálnou príležitosťou na vyznanie lásky. Prečo nedarovať šperk v tvare srdca, ktorý najlepšie vyjadrí vaše city a vyčaruje úsmev na jej tvári?

Promócie a maturita

Tieto dve udalosti sú významnými medzníkmi študentského života. Jedná sa o záverečné skúšky, ktoré by tiež mali byť náležite oslávené a samozrejme ocenené. Prstienok potom môže tento životný úspech pripomínať celý život. Prečítajte si samostaný článok ako vybrať šperk k promócii či maturite.

Zásnuby

Medzi jednu z najromantickejších chvíľ v živote ženy patrí určite žiadosť o ruku. Počas žiadosti muž vyzná svojej partnerke lásku a dá jej najavo, že s ňou chce stráviť zvyšok svojho života. Neodmysliteľnou súčasťou zásnub je zásnubný prstienok, ktorým má žena dať všetkým ostatným najavo, že sa bude čoskoro vydávať. Téma zásnub je pre nás taká rozsiahla a zaujímavá, že sme sa rozhodli napísať o nej pre vás samostatný článok.

Svadba

Jedinečným okamžikom, pri ktorom sa dávajú prstienky, je svadba. Počas svadobného obradu si novomanželia odovzdajú snubné prstienky, ktoré pre nich zostanú symbolom a pamiatkou na taký dôležitý moment v ich živote. Pripravujeme pre vás tiež články o svadobných tradíciách a ďalších zaujímavostiach.

Výročie

 

Šperky k výročiam venuje hlavne muž žene, ale môže to byť aj naopak. Možnosť obdarovania je tak v prípade výročia svadby, ako aj v prípade výročia vzťahov „na divoko“. Skúste prekvapiť svoju polovičku šperkom, na ktorý necháte vyryť dátum zoznámenia/svadby! Ak chcete ďalšiu inšpiráciu: po 25 rokoch je svadba strieborná, po 50 rokoch svadba zlatá, po 60 rokoch diamantová. Ale ktorá žena by chcela čakať na diamant toľko rokov?!

Deň matiek

Tento sviatok oslavujeme druhú nedeľu v máji. Ten deň by matky nemali v domácnosti pracovať a venovať sa len im určeným prejavom pozornosti, priazne a lásky. Čo tak oceniť svoju najbližšiu vkusnými náušnicami, ktoré by vám na nejaký čas zaistili post najobľúbenejšieho potomka?

Narodenie dieťaťa a krst

Šťastní oteckovia po narodení bábätka často darujú svojim drahým krásny šperk ako prejav vďačnosti za to, čo musela pretrpieť. Pri krste býva zvykom, aby kmotor obdaroval krstené dieťa. Krásnym darčekom a spomienkou na celý život sú detské náušničky, ktoré ozdobia tváričku každého malého dievčatka.

Vynechali sme nejaké dôležité príležitosti? Napíšte nám!

Prezrite si celý nás sortiment na https://www.briliantove-sperky.sk/diamantove-sperky/.

 

Nebyl nalezen žádný komentář