Zásnuby

Časť prvá – niečo na úvod

Už dlhší čas si hovoríte, že ste konečne našiel tú pravú ženu? Konečne sa cítite na to, urobiť ďalší dôležitý životný krok, ale nemáte zdanie, ako vyzerá taký dokonalý prstienok, ktorý by zrovna tá vaša jedinečná uvítala? Poďme sa na problematiku zásnubných prsteňov pozrieť podrobnejšie.

Krátko o vzniku prsteňovej tradície

Vznik tradície zásnubného prsteňa datujeme už do starovekého Egypta. Kovový prsteň mal symbolizovať svojím kruhovým tvarom nekonečnosť. Zásnubné prstene sa používali tiež v dobách starého Ríma. Rimania dávali prsteň spolu s malým kľúčikom, ktorý mal obdarovaného ochrániť. Rímske nevesty dostávali dva snubné prstene, jeden zlatý, ktorý nosili na verejnosti, druhý vyrobený z kameňa, ten používali počas vykonávania domácich prác (v priebehu rokov pravdepodobne budúce nevesty zistili, že si môžu pri domácich prácach prsteň odložiť). Prsteň ale nesymbolizoval vždy prísľub manželstva, niekedy taký prsteň znamenal nedotknutosť nositeľa, alebo znázorňoval čisté priateľstvo.

Dnes dáva prstienok na prste budúcej nevesty okoliu najavo, že je zadaná a čoskoro vstúpi do manželstva. Pre ženu symbolizuje oddanú lásku jej vyvoleného, prísľub vernosti a stálosti. Už žiadne hľadanie toho dokonalého. Nosiť prsteň na štvrtom prste má tiež svoj pôvod v Egypte. Verilo sa vtedy, že tento prst je tenkým nervom spojený priamo so srdcom, a ak ho stlačíme prsteňom, láska snúbenice je zaručená. Od tých dôb symbolizuje prsteň aj spojenie sŕdc, a štvrtému prstu sa preto hovorí prstenník.

V súčasnosti sa väčšinou zasnubujú páry, ktoré spolu žijú dlhší čas. Ak by sme odhliadli od romantiky nekončiacej lásky, dôvodom môže byť aj spojenie majetku, výhodná hypotéka a podobne.

Akú čiastku si odložiť?

Vopred si ujasnite, koľko peňazí chcete do prsteňa investovať. Cenu ovplyvňuje váha použitého materiálu, prácnosť zvoleného dizajnu a tiež voľba kameňa.

Najlacnejšie sú oceľové prstene, ktorých cena sa pohybuje v stovkách. Tento kov však prakticky nemá žiadnu veľkú hodnotu a na prstienku nie je možné meniť veľkosť. Strieborné prstene sa pohybujú približne v rovnakej cenovej kategórii ako oceľové, len ich životnosť nie je taká dlhá. Hodnota zlatých prsteňov sa pohybuje v tisícoch. Ich cena vychádza z ich hmotnosti, pretože je odvodená od množstva použitého zlata.

Traduje sa, že by zásnubný prsteň mal stáť asi jeden až tri mesačné platy muža. Je len na vás, či sa tohto odporúčania budete držať. Ale pozor! Nie je vždy pravdou, že čím drahší, tým lepší. Honba za dokonalým prstienkom nie je vôbec jednoduchá.

 

Materiály pod drobnohľadom

Určite viete, aké šperky vaša vyvolená nosí radšej. Ak si nie ste istý, prezrite si jej šperky a snažte sa jej trendom prispôsobiť aj zásnubný prstienok. Ako už bolo povedané, zásnubné prstene sú vyrábané z klasických materiálov – zlatastriebra a chirurgickej ocele.

Rozhodli ste sa pre zlato, ale váhate, či kúpiť prsteň zo žltého alebo bieleho zlata? Biele zlato sa považuje za modernejšie, a ak slečna nosí šperky z bieleho kovu (striebro, oceľ, biele zlato), alebo žiadne, je istejšie zvoliť zásnubný prsteň z bieleho zlata.

Zásnubné prstene z bieleho zlata
Zásnubné prstene z bieleho zlata

Ak je slečna konzervatívnejšia, má rada žlté zlato, potom zvoľte žlté zlato. Zásnubné prstene zo žltého zlata predstavujú klasiku.

Zásnubné prstene zo žltého zlata
Zásnubné prstene zo žltého zlata

 

Toľkokrát preberané kamene

Býva pravidlom, že je zásnubný prsteň osadený kameňom. Do oceľových šperkov možno z brúsených kameňov priamo osadiť len prírodné diamanty. Ak ste zvolili iný kameň, tak sa osadzuje do lôžka zo zlata či striebra.

Kameň je v podstate na zásnubnom prsteni to najdôležitejšie. Prsteň určený na zasnúbenie by mal mať aspoň jeden biely kameň. Samozrejme môže byť kameňov aj viac, ale jeden z kameňov by mal byť najvýraznejší. Spravidla rozhodujeme medzi zirkónom a diamantom.

Diamanty
Diamanty

Zirkón je synteticky vyrábaný materiál, z ktorého sa brúsia kamene do šperkov. Svojimi vlastnosťami sa blíži diamantu. Dobre vyzerá a pomerne dlho vydrží. Pri kvalitnom spracovaní ho na prvý pohľad nemáte šancu rozpoznať od vybrúseného briliantu. Zirkóny sa používajú do všetkých materiálov, a ak nie je uvedené inak, ide väčšinou práve o zirkón.
Diamant získal svoj jedinečný status ako darček lásky v pätnástom storočí. V roku 1477 dal na zásnuby diamantový prsteň arcivojvoda Maximilián Rakúsky svojej nastávajúcej Márii Burgundskej. V tých časoch boli diamanty považované skôr za talizmany s ochranným kúzlom, ktoré môžu posilniť lásku medzi manželom a jeho ženou. Dokonca podľa povesti boli Kupidove šípy zakončené diamantovými hrotmi. Od čias Maximiliána sa kráľovská tradícia dávať diamantový zásnubný prsteň začala pozvoľna šíriť medzi ľuďmi po celom svete. Ale na svoju najväčšiu slávu si musela ešte niekoľko storočí počkať.

Najväčšiu časť hodnoty zásnubného prsteňa tvorí pravý diamantový kameň. Jeho veľkosť respektíve váha určuje, koľko nakoniec bude celý šperk stáť. Ak chcete prsteň s briliantom, potom opäť záleží na jeho veľkosti a čistote diamantu. Briliant, teda diamant vybrúsený tak, aby maximálne vynikol jeho lesk, je vzácnym drahokamom najvyššej hodnoty. A majte na pamäti, že „Diamonds are the girl´s best friends“.

V nasledujúcom príspevku sa pozrieme na dizajn prsteňov a na správne meranie veľkosti. Rozhodne si pokračovanie nenechajte ujsť!

 

Nebyl nalezen žádný komentář