Symbolika šperkov alebo čo nám napovie ich tvar

Reťazek a zlatý krížik s diamantmi

Nielen farby drahých kameňov, ale tiež tvary šperkov v sebe ukrývajú určitú symboliku. Jedným z najznámejších tvarov, ktorého význam pozná asi každý, je srdce. V okamihu, keď niekomu darujete šperk v tvare srdca, obdarovaný ľahko odhadne, čo máte na srdci. Poďme sa však pozrieť aj na ďalšie významy tvarov, ktoré vám môžu pomôcť s výberom šperku.

Symbol nekonečna

Nekonečno, zobrazované ako ležatá osmička, je jedným z veľmi zaujímavých tvarov šperkov, s ktorými sa môžete stretnúť. Nekonečno je niekedy tiež nazývané ako uroboros. Tento netradičný názov v sebe ukrýva starodávne zobrazenie hada, ktorý požiera svoj vlastný chvost, a nemá tak začiatok ani koniec. Tento symbol sa objavil napríklad v pohrebných knihách v starovekom Egypte. Od pohrebov sa však symbol presunul k oveľa šťastnejšej udalosti, akou sú zásnuby, alebo svadba. Symbol nekonečna, umiestnený na šperkoch, totiž znamená lásku a pevný vzťah, ktorý nikdy neskončí.

Symbolika šperkov
Symbolika šperkov

Trojuholník

Trojuholník, ďalší z radu tvarov, ktoré v sebe skrývajú možno viac informácií, než doteraz tušíte. Trojuholník je neoddeliteľne spojovaný s číslom tri, trojka je považovaná za symbol múdrosti a je to číslo mystické. Aká je nositeľka šperkov v tvare trojuholníka? Najmä kreatívna, originalitu totiž v sebe ukrýva aj tento tvar, ktorého význam sa mení s tým, ako ho nosíte. Ukrýva v sebe totiž mužskú aj ženskú silu. Ak ho nosíte špičkou dolu, zdôrazníte svoju nežnosť a ženskosť, špička, ktorá smeruje hore, však symbolizuje najmä mužskú energiu a silu.

Symbolika kruhu

Premýšľali ste niekedy nad tým, prečo muž žiada o ruku ženu práve pomocou prsteňa? S touto udalosťou, ktorá je veľakrát tou najkrajšou v živote, veľmi úzko súvisí symbolika kruhu. Kruh, rovnako ako symbol nekonečna, nemá koniec ani začiatok a je symbolom večnosti. A s večnosťou sa kruh spájal nielen v Egypte, odkiaľ zrejme tradícia zásnubných prsteňov pochádza, ale tiež v iných kultúrach. Ďalšia zo zaujímavostí tvaru prsteňa je aj priestor vo vnútri prsteňa, ktorý je v tvare kruhu. Tento prázdny priestor znázorňuje pomyselnú bránu, ktorá vedie za poznávaním neznámeho. A v prípade spoločného života sa neznáme rovná tým najkrajším okamihom.

Prívesek z bieleho zlata s briliantmi
Prívesek z bieleho zlata s briliantmi
Nebyl nalezen žádný komentář