Piercing

Pod heslom piercing si dnes už takmer každý predstaví drobný doplnok, ktorým si mnohí z nás zdobia svoje telá. Niekedy nám výrazný šperk môže na prvý pohľad odhaliť niečo z osobnosti svojho nositeľa, alebo vyzdvihnúť nejaký rys jeho tváre. V mnohých prípadoch ale majitelia svoje ozdoby schovávajú, pretože sú určené len pre ich vlastné potešenie. Poďme sa na tento fenomén pozrieť podrobnejšie.

Prepichovanie naprieč históriou

A kedy teda piercing nabral dnešnú podobu? Po 2. svetovej vojne prichádzala vlna zdobenia tela hlavne zo Západu. V tom čase vyzývavé náušnice prijímali za svoje hlavne undergroundové skupinky, neskôr od 80. rokov vyznávači punku. Veľké množstvo šperkov malo hlavne šokovať, byť prejavom akejsi vzbury a odcudzenia od spoločnosti. Dnes ide väčšinou o módnu záležitosť. Prvé náušnice, ktoré boli archeológmi nájdené, nosili ľudia v ušiach už 3300 rokov pred naším letopočtom. Prepichovanie častí tiel má tiež bohatú históriu v rôznych kmeňových kultúrach. Jedná sa napríklad o Mayov, Aztékov alebo Inkov. Keď sa presunieme o pár rokov bližšie k dnešnému letopočtu, rôzne druhy náušníc môžeme zaznamenať aj v 16. storočí. Dokonca William Shakespeare bol na niekoľkých portrétoch zobrazovaný s malou náušnicou v uchu!

William Shakespeare s náušnicou
William Shakespeare s náušnicou

Piercingy, ktoré všetci poznáme

V súčasnosti je už nepreberné množstvo druhov piercingov. K tým najčastejším patrí určite piercing ucha, jazyka (a kompletne úst), pupka, bradaviek a nosa. Dnes už ale aj tieto „klasiky“ môžu mať mnoho variácií. Nos si môžeme nechať prepichnúť z boku, ale tiež celú nosnú priehradku, čiže septum. Ale alergikom by sme odporučili piercing nosa radšej vynechať. Piercing bradaviek bol veľmi populárny predtým, než si ľudia začali zdobiť pupky. Pravdou je, že zákrok prepichovania je pri tomto type veľmi bolestivý. Pri pupku si napríklad môžeme zvoliť, či chceme nechať prepichnúť samotné tkanivo pupka, alebo kožu brucha. Čo sa týka úst, máme tu veľa druhov ozdôb od doštičiek na pery, známe od afrických kmeňov, po klasický piercing jazyka. Časté sú tiež piercingy samotných pier. Pri ústnych piercingoch by sme radi upozornili na to, že sa rôznia názory zubárov na škodlivosť týchto ozdôb voči zubom a ďasnám. Samotné náušnice v ušných lalôčikoch predstavovať určite nemusíme. Uši však majú veľké množstvo miest, ktoré môžu byť prepichnuté. Pri týchto piercingoch je ale extrémne nebezpečná aplikácia neskúsenou osobou.

Piercing v jazyku
Piercing v jazyku

Druhy laikom zakázané

Typy šperkov, ktoré sú skôr pre pravých piercingových nadšencov, sa stále vyvíjajú. Dnes je časté nechať si zdobiť časti tváre mikrodermálnymi piercingami. Pri aplikácii týchto ozdôb je pod kožu tváre zavedená malá doštička. Zdobia sa korene nosa, ale aj očné viečka, kľúčne kosti a samozrejme genitálie. Pre zaujímavosť – na ženskom genitále je možné mať 10 druhov piercingov, na mužskom dokonca 11. Typ, ktorý je ale už pre skutočných „fajnšmekrov“ je piercing trupu. Korzety boli vždy symbolom ženskej krásy, tak prečo si nevyčarovať na svojom tele permanentný prototyp ženskosti?

 

Mikrodermálny piercing
Mikrodermálny piercing

Zaujímavé extrémy

Určite ste už počuli o novodobom fenoméne rozťahovačov. Majitelia týchto ozdôb sú prosto neprehliadnuteľní. Najčastejšie sú rozťahované ušné lalôčiky, ale aj nos, pery a líca. Je nutné podotknúť, že tento proces je zdĺhavý a viac-menej nevratný. Vyšším stupňom sú implantáty. Rozlišujeme mikrodermály, transdermály a subdermály. Pri mikrodermále sa pod kožu vloží plochá základňa, z ktorej vykukuje šperk. Pri transdermále sa implantáty vkladajú chirurgicky pod kožu, ktorá je rozrezaná skalpelom. Koža sa po zákroku opäť zašije. Časť piercingu stále vystupuje von. Subdermál je najviac invazívny. Implantát zostáva úplne uzatvorený v tele.

Je zaujímavé, ako v dnešnej dobe stále viac a viac ľudí zvyšuje prah bolestivosti na úkor túžby po niečom jedinečnom. Ďalšou špecialitou je skarifikácia, čiže zjazvenie. Ide o proces, keď sa na tele vytvárajú vzory zámerným rezaním aj pálením kože. Zábavným paradoxom pri tejto technike je to, že sa jazvy hoja, ale kýženým výsledkom je to, aby sa jazvy úplne nezahojili a „vystúpili“ z reliéfu tela.

Poslednou chuťovkou, ktorá je v modernom svete obľúbená, je rozdvojovanie jazyka. Rozoklaný jazyk dodáva jedinečný vzhľad, a navyše môžete špičkami jazyka pohybovať oddelene.

Máte skúsenosti s piercingom? Je vám toto moderné „vylepšovanie“ sympatické, alebo sa staviate na stranu zarytých odporcov? Napíšte nám svoj názor!

Nebyl nalezen žádný komentář