Svadba a tradície

Najrôznejších svadobných zvykov a tradícií je veľké množstvo. V každej oblasti sa dodržiavajú rôzne zvyklosti, záleží okrem iného tiež na tom, či sú partneri veriaci alebo k akým tradíciám majú osobný vzťah. My sme pre vás pripravili zoznam tradícií, ktoré považujeme za najznámejšie a najobľúbenejšie.

Svadobné koláčiky

Pred svadbou sa tradične pečú malé svadobné koláčiky, ktoré sa rozdávajú spolu so svadobným oznámením svadobným hosťom. Túto činnosť väčšinou robí mamička alebo babička nevesty.

Rozlúčka so slobodou

Lúčenie so slobodou v minulosti prebiehalo tak, že sa zišli všetky slobodné dievčatá v dome nevesty a všetci slobodní muži v dome ženícha. Počas lúčenia sa pripravovala svadobná výzdoba a samozrejme sa tiež spievalo, tancovalo a popíjalo. Rozlúčka so slobodou zostala veľmi obľúbená dodnes. Zásadným rozdielom je, že sa nepripravuje výzdoba, ale väčšinou sa rovno vyrazí za zábavou do nejakého hostinca či na diskotéku.

Nové, modré, staré a požiča

V deň obradu by si nevesta mala vziať niekoľko vecí pre šťastie.

Niečo staré
Najčastejšie nevesty volia starý šperk po príbuzných. Stará vec má znamenať, že za sebou nevesta necháva svoj starý život.

Niečo nové
Nová vec symbolizuje nový život, ktorý má žena pred sebou.

Niečo požičané
Nevesta by mala poprosiť veselého a šťastného človeka, aby jej na obrad požičal niečo svoje. Tým si zaistí šťastie v budúcom živote.

Niečo modré
Ak na sebe bude mať nevesta niečo modré, bude mať zaručenú vernosť a lásku na celý život.

Hádzanie ryže

Pri vychádzaní z obradu hostia hádžu na novomanželov ryžu, ktorá je symbolom plodnosti. Tým novomanželom zaistia veľa detí. Občas sa ryža tiež nahradzuje konfetami alebo špeciálnymi svadobnými bublifukmi.

Rozbíjanie taniera

Ďalším veľmi častým zvykom je, že niekto pri príchode novomanželov na hostinu „omylom“ rozbije tanier. Podľa toho, ako spolu budú manželia spolupracovať pri upratovaní, sa pozná, ako budú spolupracovať aj v spoločnom živote.

Spoločná polievka

Počas svadobnej hostiny dostanú novomanželia len jeden tanier s polievkou, väčšinou vývar s jednou knedličkou, a jednu lyžicu. To, ako si spoločné jedlo rozdelia, má ukázať, ako budú manželia schopní sa rozdeliť aj vo svojom spoločnom živote.

Hádzanie kytice

Je zvykom, že sa po svadobnej hostine zídu všetky slobodné dievčatá a vytvoria hlúčik. Nevesta sa pred ne postaví chrbtom a hodí medzi ne svoju svadobnú kyticu. Dievča, ktoré kyticu chytí, sa bude do roka vydávať.

Prenesenie nevesty cez prah

Dnes už menej využívaným, ale veľmi známym zvykom je prenesenie nevesty cez prah jej domu. Jedným z možných vysvetlení tejto tradície je, že tak ženích pomôže svojej manželke, aby sa pri vstupe do nového domu nepotkla o svoje dlhé šaty. Keby sa nevesta pri vstupovaní do nového domu potkla, prinieslo by to do manželstva nešťastie.

Tanec novomanželov

Prvý tanec na svadobnej hostine by mal patriť novomanželom. Svadobčania okolo nich utvoria kruh a o chvíľu sa postupne k tancu pridávajú.

Únos nevesty

Únos nevesty je skúška pre ženícha, či dokáže svoju nevestu ochrániť. Bežne to prebieha tak, že niekoľko kamarátov novomanželov v priebehu svadobnej zábavy nevestu odvedie (unesie) z miesta oslavy. Ženích by si mal čo najskôr všimnúť, že jeho manželka zmizla a najviac do jednej hodiny ju nájsť. Nevesta je väčšinou „unesená“ do najbližšieho hostinca, kde s ostatnými zapíja šťastie novomanželov. Ženích potom musí celú útratu zaplatiť.

Svadobná cesta

Jednou z najobľúbenejších tradícií je určite tradícia posledná – svadobná cesta. V minulosti bolo zvykom, že novomanželia odišli na svadobnú cestu hneď druhý deň po svadbe, dnes záleží len na manželskom páre, kedy sa rozhodnú na cestu odísť. Tento zvyk má značiť cestu za novým životom.

Ktoré svadobné tradície určite nevynecháte a ktoré ihneď zavrhujete? Podeľte sa s nami o svoj názor.

Pozrite si ďalšie tipy na piesne na novomanželský tanec.

Nebyl nalezen žádný komentář